20160323

LIEPAJA

 

3 Viikon opintomatka Liepajaan informaatiopaketti ja päiväkirja:

 

 Ensin hieman pientä yleistietoa: 

   Matkakohteenamme oli Latvian kolmanneksi suurin kaupunki Liepaja, joka sijaitsee Latvian länsirannikolla. 60kilometrin päästä Liettuan rajasta. Liepaja on kesäkaupunki sillä se sijaitsee kauniilla hiekkarannalla, eli talvisin asukasluku on pieni ja kaupunki aika hiljainen.
   Matkaseurueemme koostui Lempäälän ammattikoulun tekstiiliopiskelija Maaritista ja puualan Eevasta, Vantaan Varian vaatetuspuolen Raakhelista, Turun ammattikoulun tekstiiliopiskelijasta Brittistä ja Omnian vaatetusalan opiskelijoista minusta(Alina) ja Emmistä. Ennen matkaa, seurueesta toisensa tunsivat vain minä ja Emmi, sillä olemme samalla luokalla. Mutta koko reissun ajan, tulimme kaikki yhdessä erittäin hyvin toimeen ja meillä oli mahtava ryhmädynamiikka sekä vietimme aikaa yhdessä koulun ulkopuolellakin. 

    Koulumme Liepajas Dizaina Un Makslas Vidusskola sijaitsi aivan Liepajan keskustassa kahdessa eri rakennuksessa. Toisessa, suuremmassa koulussa oli vaatetus-, media-, puu-, metalli- ja hius/kauneus-alat ja pienemmässä rakennuksessa käsityö- ja somistus-alat. Kävimme koulua kummassakin rakennuksessa, mutta työskenelymme keskittyi suurimmaksi osaksi tekstiilipuolen rakennukeen.


1. päivä
 Saavuimme kuuden tytön voimin Riikan lentokentälle 29.2 maanantaina päivällä. Lentokentältä meidät ohjatiin tilataksiin, jonka jälkeen alkoi kolmen tunnin ajomatka kohti Liepajaa, Latvian kolmanneksi suurinta kaupunkia. Matka oli kovin pitkä ja uuvuttava ja itse ainakin sorruin auringon valon paistattelemana autossa ottamaan pitkät nokoset kauniiden maisemien ihastelun sijaan.
     Iltapäivällä olimme perillä Liepajan keskustassa ja kirjauduimme hotelli Livaan. Liva hotellin sijainti on täydellinen, se on ihan keskellä kaikkea! Sieltä käveli kouluille 6 minuutissa, rannalle 15 minuutissa ja lähimpään Rimi supermarkettiin 10 minuutissa. Kuuden tytön porukka oli helppo jakaa kolmeen, kahden hengen huoneeseen. Huonejaot menivät näin: Maarit ja Eeva, Alina ja Emmi, Raakhel ja Britt. Isona plussana hotellimme tarjosi meille joka päivä aamiaisbuffetin. 
    Ensimmäinen ilta menikin kaupunkiin ja toisiimme tutustuessa auringon laskeutuessa. Söimme illallisbuffetin Viking-ravintolassa. Tämän jälkeen lompsimme vielä paikalliseen supermarkettiin hakemaan mm. vedenkeittimen ja minihellan, sekä ruokaa ja muutaman ruoka-astian. Tutustuessamme toisiimme huomasimme olevamme koko ryhmä kovin samanhenkisiä taidesieluja, vaikka ikäeroa oli 20-44 vuoteen


 Liepaja keskusta. Takana näkyy hotelli Liva.


2. päivä
      Aamulla hyvin nukutun yön jälkeen olimme sopineet tapaavamme yhteistyövastaavamme Sandan hotellin aulassa. Hän ja hänen kollegansa Vinetta tutustuttivat meidät Liepajan kaupunkiin ja näyttivät meille yhteistyökoulua, sekä muita tärkeitä paikkoja ja nähtävyyksiä. Kävimme mm. Ortodoksisessa kirkossa, Karostan vanhassa sotavankilassa ja pohjoisella aallonmurtajalla. Oli erittäin hienoa, että opettajat olivat järjestäneet meille aikaa tutustua uuteen kaupunkiin ennen koulun alkua. 

   

  Yhteistyökoulumme Liepajas Dizaina Un Makslas Vidusskola isompi rakennus on yli 90 vuotta vanha. Koulu oli todella kaunis ja täynnä upeita oppilaiden töitä puu-, metalli-, taide-, sekä vaatetusalanpuolelta. Käytävillä koristi oppilaiden itsetekemät penkit sekä maalaukset, ja jopa koulujen pääovet olivat jonkun puualan opiskelijan kädenjälkeä. Koulussa siis todella hyödynnettiin oppilaiden osaamista arkikäyttöön. Pääsimme vierailemaan luokissa ja tapasimme oppilaita ja opettajia. 


     Koulunkäynti ja opiskelukulttuuri on Latviassa hyvin erilaista verrattuna Suomeen.  Ammattiin opiskelevilla nuorilla on maaliskuussa ylioppilaskirjoitusten kaltaiset kokeet eri aineista sekä oman alan näyttö. Eli esimerkiksi viimeisen eli 3. vuoden vaatetusalan opiskelijalla on iso projekti päättötyönsä eli esimerkiksi oman vaatemalliston kanssa sekä samaan aikaan lukuaineiden valtakunnalliset kokeet. Näiden valtakunnallisten kokeiden takia emme aloittaneet opiskelua koulussa heti, vaan annoimme oppilaille rauhaa kokeisiin valmistautumiseen. Usein myös oppilaat viettivät aikaansa kouluajan ulkopuolella koulun tiloissa tehden omia projektejaan.


 3. päivä

  Aamupäivällä vierailimme Liepajan kaupungin omassa museossa, jossa oli paljon Latvian historiaa. Latvian historia muistuttaa paljon Suomen omaa. Museokierroksen jälkeen menimme lounaalle paikallisten suosimaan kuppilaan, jossa joka ikinen ruokalistan ruoka maksoi alle 3 euroa. Itse maistoin Latvialaisia pelmeniinejä, siis paistettuja taikinapalloja joiden sisällä lihaa. 
    Lounaan jälkeen aloitimme koulupäivämme englanninkielen tunnilla. Tunnin aikana keskustelimme oppilaiden sekä opettajan kanssa Suomen ja Latvian eroavaisuuksista ja nähtävyyksistä. Kyselimme myös oppilailta paikallisten ajanviettopaikkoja sekä asioita, joita meidän täytyisi nähdä ja kokea täällä ollessamme.
     Iltapäivällä viiden aikoihin osallistuimme vielä koulun konferenssiin, jossa esittäydyimme oppilaskunnan jäsenille ja vaihdoimme puhelinnumeroitamme, jotta voisimme viettää aikaa yhdessä 
 koulun jälkeen. 4. päivä
     Vierailimme paikallisella nuorisotalolla "Janiesu Maja", jossa tapasimme Erasmus-vaihto-oppilaat Manuelin Italiasta ja Alexandrun Romaniasta. He viettävät Liepajassa vaihtovuoden, jonka aikana järjestävät erilaisia tapahtumia ja teemailtoja nuorisotalolla. He ovat paljon tekemisissä nuorten kanssa. 
    Lounaan jälkeen menimme vierailemaan käsityöpajassa House of Craftsmen. Saimme nähdä kuinka meripihkasta valmistetaan koruja, miten isoilla puisilla kutomiskoneilla kudotaan, miten vanhalla ompelukoneella ommellaan ja kuinka pajusta tehdään koreja. Hyvin vaikuttava ja silmiäavaava kokemus siitä, miten paljon käsillä voikaan saada aikaan niin kaunista. 
    Iltapäivällä osallistuimme piirtämistunnille isolla koululla. Omalta osaltani mallinjäljennös, eli siis kitaran piirtäminen ei mennyt kovin hyvin, mutta muut tytöt osasivat hienosti piirtää. Paikalliset oppilaat ovat hyvin lahjakkaita piirtämään. Perspektiivi ja varjostus sujui heiltä kuin tanssi. Eli kyllä sen huomasi ketkä olivat hyviä piirtämään ja ketkä eivät niin hyviä.. Haha!
5. päivä
     Aamupäivällä menimme käsityökoululle, jossa tapasimme opettajamme Dzindran. Lähdimme yhdessä hakemaan meille öljyvärejä sekä nahkaa tuleviin töihimme. Maksoimme siis itse kaikki tuleviin töihin tarvittavat välineet ja materiaalit. Löysimme matkalla paljon kivoja kangaskauppoja. Ostimme myös vyönsoljet tulevaan nahkatyöhön. 
    Koululla opettajamme esitteli meille oppilaiden töitä. Oppilaat työskentelevät nahan, puun, kankaiden ja metallin kanssa ja tekevät mm. laukkuja, hattuja, rasioita, koruja, vöitä, kirjan kansia jne. Työt olivat upeita! Heillä on myös paljon projekteja ja kilpailuja, joita varten he tekevät suuria pahvisia metrin korkuisia työsuunnitelmia photoshopin avulla. 
   Iltapäivällä lounaan jälkeen aloimme työstämään maalaustyötä, jossa käytetään painatus tekniikkaa. Eli kasasimme erilaisista materiaaleista maiseman pahville ja myöhemmin maalaamme sen päälle ja painatamme kuvion paperille. 
    Päivän päätteeksi vierailimme lasten taidekoulussa. Heidän työjälkensä on uskomatonta. Lapset ovat todella lahjakkaita piirtämään, maalaamaan ja muotoilemaan savesta. Koulu oli täynnä taidetta ja heillä oli jopa näyttely lasten tekemistä taideteoksista. 


6. päivä
    Lauantai päivän vietimme Kuldigan vanhassa kaupungissa. Kiertelimme katuja, kävimme kirkoissa, puistoissa ja näimme ison sillan sekä kuuluisan vesiputouksen. Päivällä söimme pienessä leipomokahvilassa herkullisia leivoksia sekä joimme makeaa marjateetä. Illalla kävin vielä pienellä kävelyllä rannalla auringonlaskun aikaan. Meren kohina sekä rauhallinen taivas ja valkoinen hiekka askelten alla on todella terapeuttinen kokemus. 
7. päivä 
 Sunnuntain lepäilimme hotellilla ja kävin kiertelemässä kaupunkia.  Löysimme paljon kivoja juttuja paikallisilta kirpputoreilta.
Kulttuuriero: Liepajassa sunnuntaina ulkona ei kovin paljon näe ihmisiä, sillä se tosiaan on pyhäpäivä ja muutenkin Liepajan asukkaat pysyvät kotona sisätiloissa klo 18 jälkeen. Eli arki-iltaisinkin kadut ovat todella tyhjiä. Kävin taas illalla rannalla katsomassa auringonlaskua.
 8. päivä
   Aamulla aloitimme opettaja Sandran kanssa tekemään perinteisiä latvialaisia lankakoristevöitä. Vyö rakennettiin pahvinpalasten avulla lankapaloista. Vyötä pidettiin tiukasti kahdesta päästä kireänä, ja pahvineliöitä kiepauteltiin ympäri lankojen seassa, niin syntyi kuvio. Se oli vähän niin kuin pienimuotoista kutomista käsin. 
    Lounaan jälkeen siirryimme kokoamaan kangaspuille lankaa. Ensin keritsimme lankaa isoon puuhäkkyrään n. 13 lankakerää, sitten teimme lankakasasta letin ja siirryimme kangaspuille. Lankojen solmiminen ja kangaspuiden siirtely/rakentelu kesti 6 tytöltä noin 6tuntia opettajan avulla, ja lopulta saimme loimilangan valmiiksi kutomista varten. Lankojen laittaminen kangaspuihin ei todellakaan ole helppo homma vaan hermojaraastava ja pitkä prosessi! Pääsimme kotiin vasta noin klo 19, kun saimme työmme tehtyä. Päivä oli todella pitkä ja uuvuttava. Britt aloitti kaulahuivin tekemisen heti, sillä hän ja Maarit olivat kerran aikaisemmin tehneet kudontapuilla jonkin työn. Sovimme Sandran kanssa, että jokainen meistä vuorollaan tekee oman kaulahuivinsa kouluajan ulkopuolella aamulla ja illalla, jotta saamme kaikki kuusi huivia valmiiksi 2 viikon sisällä.
   Illalla vielä lähdimme muutaman Raakhelin, Eevan ja Emmin kanssa hengailemaan paikalliseen kuppilaan ja viettämään iltaa vaihto-oppilaiden kanssa, joihin olimme nuorisotalolla tutustuneet.
      Kulttuuriero: Täällä Latviassa nuorisotalolla nuorten mukaan hengaavat "suositut" nuoret, kun taas Suomessa nuorisotalo on suunnattu nuorille, jotka ovat syrjäytymisvaarassa tai muuten vain eivät halua olla kotona.


 9. päivä
  Aloitimme Dzindran kanssa tekstiilipuolella tekemiemme taulujen maalaamisen akryyli- sekä öljyväreillä. Rakentamamme kuvio painettiin tyhjälle paperille ja siitä syntyi erilaisia kuvia ja kuvioita. Taulujen tekeminen oli todella hauskaa ja rentouttavaa. Sai käyttää omaa luovuutta ja värejä niin paljon kuin vain halusimme. 
   Täällä oppilaille ei ole kouluruokaa, vaan tunnin pituinen ruokautunti. Me aina menimme paikalliseen ruokamarkettiin hakeeman herkullisia leivoksia tai muuta syötävää lounaaksi. Oli ihanaa aina mennä koulun viereiseen puistoon nauttiman lounasta auringonpaisteeseen. Rahaa ruokaan ei koko reissulla oikeastaan mennyt, sillä ruoka täällä on niin halpaa. Esimerkiksi croissantti maksaa 20senttiä ja 1,5l mehu n. 50 senttiä. Koko reissun ajan Raakhelin ja Brittin huoneessa pystyi kokkaamaan ruokaa, ja usein vietimme iltamme heidän huoneessa juoden lämmintä teetä.
   Iltapäivällä aloimme tekemään kaavoja nahkavyölle, nahkalaukulle ja nahkakäsikoruille. Koulun jälkeen kävin lankakaupassa ostamassa tulevaan kaulahuiviimme langat, sekä nahkakösikoruihin lukot.
  Illalla kokoonnuimme nuorisotalolle muiden nuorten kanssa pelailemaan ja sen jälkeen menimme vielä yhdessä syömään Fontaine Palaceen. Nuorisotalolla on lämmin ja tervetullut tunnelma, ja saimme sieltä taas todella paljon uusia ystäviä. On ihanaa päästä kokemaan uusi kaupunki ja kulttuuri nuorten paikallisten kanssa, sillä he tietävät mitä kaikkea siistiä Liepajassa voi tehdä! Sellaisia asioita joita turisteina emme olisi koskaan keksineet. 


 
Kuvassa nuorisotalo ja sen piha
 10. päivä

     Aamumme alkoi helmikudonnalla. Latviassa näkyy paljon kulttuurillista käsityötä. Esimerkiksi käsin kudotuissa kaulahuiveissa ja rannelämmittimissä on yleistä värikäs helmikirjonta latvialaismaisella kuviolla. Ensin piirrettiin ruutupaperille kaavio silmukoidem määrästä, rannekkeen leveydestä ja sitten mustalla piirrettiin kuviota, jossai mustat silmukat ovat helmellisiä ja valkoiset olivat tyhjiä silmukoita. Suunnitelman teko oli tarkkaan erityisesti jos halusi, että kuviossa esiintyy paljon eri värejä kuten punainen kukka ja sen ympärillä vihreät lehdet. Helmien laskeminen oli todella tarkkaa värien takia. Sitten pujoteltiin tarvittava määrä hermiä lankaan tietyssä värijärjestyksessä ja alettiin kutomaan ja lisäämään helmiä silmukoihin laskujen mukaan. 
    Ennen lounasta kävimme käsityö-kauppa Mustassa kissassa ( Makslas lade ), sieltä ostimme itsellemme helmikirjontaan omia helmiä. Kaupassa olisi helposti mennyt yli 2 tuntia, sillä siellä oli ihan kaikkea mitä korujen ja koristeiden tekemiseen tarvitsee. 
    Iltapäivällä siirryin tekemään omaa kaulahuiviani kangaspuille. Tekniikka oli erittäin yksinkertainen ja helppo, ei tarvinnut miettiä ollenkaan. Kutominen meni sujuvasti ja todella nopeasti. Ja jälki oli kivaa kolmiokuviota.11. päivä
     Aamulla menimme opettajamme Dzindran luokse tekemään mustasta härän nahasta erilaisia töitä. Painoimme nahkaan kuvioita lämpöprässillä ja muokkasimme nahasta laukkuja, vöitä, avaimenperiä ja koruja. Itse tein vyön, sekä ystävilleni tuliaisiksi nahkarannekkeita käsikoruja ja itselleni kaulakoruja. Nahasta voi tehdä vaikka mitä! Työskentely oli erittäin mielenkiintoista, tarkkaa ja luovaa.
 Kulttuuriero: Suomessa pyritään päivittämään kaikkia työvälineet varsinkin ammattiopistoissa aina uusiin. Latviassa taas pyritään säilyttämään vanha, sillä jos ne toimivat, miksi vaihtaa uuteen. Dzindran käsityöpuolen laitteet, eli leikkurit, lämpöprässi, puristin ja kiljotiini olivat kaikki yli 100 vuotta vanhoja järkäleitä, mutta toimivat mainiosti.
   Vaikka opettajien englanninkieli oli erittäin huono ja vaikea ymmärtää, kommunikointi onnistui elekielin. Isona plussana oli se, että ryhmämme Raakhel osasi puhua venäjää ja se oli suuri helpotus, sillä kaikki opettajat puhuivat sujuvaa venäjänkieltä ja niin opetuskin helpottui kun ensin opettajat selittivät työvaiheet Raakhelille ja Raakhel suomensi ne meille.
   Illalla ohjelmassa oli opettajamme kanssa konsertti. Upouudessa musiikkitalossa "Giant Amberissa" joka oli juuri valmistunut saapuessamme Liepajaan. Menimme katsomaan ranskalaisen Mister Méliés & Geo Smile esityksen. Siinä soitti neljä miestä puhallinsoittimia vanhojen videoiden pyöriessä taustalla kertoen tarinaa. Vaikka videot olivat 100vuotta vanhoja, oli toteutus erittäin moderni ja mielenkiintoinen. Välillä jopa todella outo. Konsertin aikana osa katsojista lähti pois, sillä esitys oli todellakin nykyaikaistakin modernimpi. Esim yhdessä kohdassa esitys tavallaan jumitti tahallaan yhdessä kohdassa ainakin 5 minuuttia, joka oli varmasti monelle katsojalle turhauttavaa. Mutta musiikki puhallinsoittimilla oli erittäin taidokasta ja hienoa kuunneltavaa. 

Tekemiäni nahkakäsikoruja
12. päivä
 Perjantaifiiliksissä suuntasimme aamulla pääkoululle piirustustunnille. Saimme eteemme rekviisittaa, piirustustaulut sekä kynän ja paperia. Jokainen meistä vuorotellen meni malliksi keskelle luokkaa ja teki jonkin erilaisen asennon ja muut nopeasti hahmottelivat piirroksen näkemästään.
     Tämä piirustustunti sujui huomattavasti paremmin, kun pääsi piirtämään ihmishahmoja. Minulle se oli helpotus, sillä vaatetusalan opiskelijana piirrän paljon ihmishahmoja vaatemmalleina. Yksi porukasta jopa sanoi minulle, että minulla on ihan vaatesuunittelijan hahmotustapa piirtää ihmisen kroppa. Piirustustunti oli täynnä naurua ja huumoria ja aika kului siivillä! 
   Pääsimme tämän jälkeen aikaisin koulusta, ja aloimme valmistautumaan Riikaan lähtöön viikonlopuksi. 

13-14. päivä (Viikonloppu Riikassa)
    Ystävämme Eeva kertoi jo matkan alussa, että hänen ystävänsä asuu Riikassa, ja voisimme yöpyä hänen luonaan, jos haluaisimme käydä viettämässä viikonlopun Riikassa. Niinpä sitten lähdimme kohti Riikaa bussilla, porukkaamme kuului  Eeva, Raakhel, Emmi, minä sekä ystävämme Svenja, Manuel, Maris, Alina, ja Vents. 
   Viikonlopun aikana kävimme kiertelemässä auringon paistaessa vanhaa kaupunkia ja ostelimme tuliaisia sieltä sun täältä. Kohokohtana oli Radisson Bluen Sky Bar, josta näki koko Riikan yläilmoista. Vietimme siellä illan katsellen auringonlaskua. Kävimme myös yhdessä kaikki syömässä ja tutustuimme Riikan yöelämään. Riika on upe kaupunki!
Hassua oli se, että melkein joka paikassa Riikan keskustaa, törmäsimme suomalaisiin turisteihin.
Viimeinen viikko
     Maanantaista torstaihin jatkoimme helmineulontaa ja nahkatöitämme. Myös kaulahuivit saatiin valmiiksi ja niistä tuli ihania! Kaikilla tuli niin omannäköiset ja erilaiset. Koko viikon ajan hengailimme ystäviemme kanssa koulupäivien jälkeen. Välillä pelailimme yhdessä ja kävimme syömässä tai hengailimme ulkona.
  Torstaina osallistuimme Eevan ja Raakhelin kanssa saksalaisen Paulinen järjestämään saksalais-iltaan. Paulinen vaihto-ohjelmaan kuului, että hänen tulee järjestää ilta muille nuorille, jossa hän tutustuttaa muut omaan kotimaahansa ja kulttuuriin. Ohjelmassa oli saksalaista ruokaa eli herkullista perunasalaattia ja pähkinärusinapullaa, leikkejä ja Powerpoint esitys. Ilta oli todella hauska!

19. päivä (Liepajan syntymäpäivä)
    Perjantaina 18.3 juhlittiin koko kaupungissa Liepajan 98-vuotis syntymäpäivää. Eli koko kaupunki juhli! Ratikalla pääsi matkustamaan ilmaiseksi ja keskustaan oli rakennettu kaikenlaisia pieniä koristeita ja Latvian liput liehuivat joka ikisesä talossa. Myös Omnian, eli meidän koulumme opettaja Mariitta tuli vierailulle Liepajaan katsomaan miten meillä on reissu mennyt.
Koululla järjestettiin meidän aikaansaamiemme töiden näyttely. Siellä oli siis esillä maalaukset, kaulahuivit, rannelämmikkeet ja nahkatyöt. Paikallinen lehti vieraili näyttelyssämme ja haastatteli mm. Eevaa lehteen. Oli hienoa päästä näyttämään työmme jälki ulkopuolisille! Ystävämme Ruben Portugalista ja Lea Ranskasta vierailivat näyttelyssä myös! Näyttelyn jälkeen suuntasimme opettajiemme kanssa yhdessä lounaalle paikalliseen ravintolaan.
    Koulusta lähdimme heti järjestelemään Finnish-Cultural-iltaa nuorisotalolle, johon oli kutsuttu paljon nuoria kuuntelemaan kun me kerromme Suomesta. Leivoimme iltaan myös sulhaspiirakoita ja toimme salmiakkia sekä fazer-suklaata. Esityksemme aikana kerroimme Suomen kielestä, luonnosta, kulttuurista, eroavaisuuksista Latviaan ja nähtävyyksistä sekä paljon muusta. Suomi-esitelmän aikana alkoi sataa lunta, ja me vain tokaisimme siihen, että "joo me tuotiin se Suomi nyt teille vähän maistiaisiksi". Sillä Latviassa kevät alkoi jo aikoja sitten.  Saimme monet nuoret innostumaan Suomesta, varsinkin Lapista ja pääkaupunkiseudusta.
      Illalla kävimme katsomassa Giant Amberilla järjestettävää konserttia osallistuimme jonka jälkeen jatkoimme Kursas Putniin, jossa järjestettiin Reggae-ilta. Meno oli rento ja näimme myös ilotulituksia. Kursas Putni on ihana pieni kahvilabaari joka muistuttaa olohuonetta. Henkilökunta muisti meidät aina kun kävimme siellä ja tunnelma oli todella kotoisa! 


Kuvassa kaikki tekemäni tuotteet: kaulahuivi, rannelämmitin, vyö, nahkakoruja, sormuksia20. päivä
    Porukastamme Britt lähti hieman aikaisemmin opettajamme kyydillä Viron kautta kotiin. Me muut menimme päivällä yhdessä RedSunBuffetin järjestämälle sushibrunssille syömään. Lounaan jälkeen nukuimme Emmin kanssa pitkät 5 tunnin päiväunet. Siitä sitten heräsimme katsomaan ystävämme Nikitan tulishowta hotellin vastapäätä sijaitsevan yliopiston pihalle. 
    Yliopiston pihalle kerääntyi Earth-Hourin takia paljon ihmisiä sytyttämään kynttilöitä yliopiston portaille. Myös pyöräpajan hienot pyörät lähtivät kiertämään kaupunkia tunniksi.
   Illalla keräännyimme kaikki yhdessä viimeisen iltamme kunniaki Manuelin ja Alexandrun asunnolle paistamaan vaahtokarkkeja ja hengailemaan. Yöllä noin klo kahden aikoihin lähdimme vielä viimeisen kerran kävelylle yhdessä rannalle. Se hetki kruunasi koko matkan. Kuu paistoi kirkkaalta taivaalta ja meri oli todella tyyni, ei tuullut ollenkaan vaan oli todella hiljaista ja kaunista. Yhdessä vielä ystäviemme kesken teimme ison ryhmähalin rannalla.

 Kulttuurieroavaisuudet:
Sakotus: todella yleistä saada mistä tahansa pieni rikesakko, sillä Liepajassa kiertää "tiepoliisit" jotka keskittyvät jalankulkijoiden rikkeisiin. Eli jos kävelee päin punaisia, istuu nurmikolla tai kävelee pullo kädessä. Auts.

Alhainen hintataso ja palkkaus: Latviassa tosiaan normaalia 2-4euron tuntipalkka. Sen takia myös kaikki asiat kuten ruoka on erittäin halpaa. Hinnat about 1/4osaa Suomen hinnoista. 

Ihmiset: Nuoret osaavat todella hyvin englantia vanhempiin ihmisiin verrattaessa. ja oikeastaan kaikissa Liepajan asukkaissa näki silmissä sellaisen mielenrauhan ja onnellisuuden. He ovat erittäin avoimia ja sydämmellisiä. Esim opettajamme Dzindra antoi meille kiitokseksi palat meripihkaa, sillä oli niin kiitollinen meidän kanssa opiskelusta. Se oli ihanaa. Osasyynä ihmisten positiivisuuteen varmasti upea ranta, jota pitkin kävely rauhoittaa. Esimerkiksi Riikassa paikalliset olivat erittäin avuliaita, sillä aina kun siellä avasi kartan edes 3 sekunniksi, joku ehti tulla kysymään tarvitisimmeko apua!

Kansainvälistä toiminta: Liepajassa oli paljon Erasmus-vaihto-oppilaita sekä paljon kansainvälistä ohjelmaa opiskelijoille. Kansainvälisyyttä tuotiin paljon esille kouluissa ja nuorisotalolla.

 Pukeutuminen: Naiset pukeutuvat tosi hyvin. Paljon vaikutteita venäjältä sillä takeissa, korkokengissä ja laukuissa oli paljon turkista, nahkaa ja blinblingiä.  Erityisesti naiset erittäin kauniisti laittautuneita ja pitkiä. Venäjällä naiset pukeutuvat miellyttääkseen miestä ja tuolla huomasi kyllä sen saman, sillä miehet ja lapset taas pukeutuivat kuin suomalaisetkin eli ihan arkisesti.  

Ruoka: Halpaa. Menitpä mihin tahansa ravintolaan tai kuppilaan, sait kunnon aterian alle 5 eurolla ruokineen juomineen. 50 senttiä teestä oli erittän paljon, kun suomessa maksat usein  jopa 1,70e. Pelmenit ovat latvialainen herkku. Myös kalakeitto kuumassa ruukussa on perinteikäs Latvialainen ateria. Leivokset ovat suosittuja myös.

Meripihka: Merestä rannalle huuhtoutuva meripihka on latvialaisille kuin kultaa. Siitä tehdään koruja ja terveellistä jauhetta jota voi laittaa ruokiin. Se ehkäisee sairauksia ja kipua. Meripihkaa näki ihan joka paikassa ja se on paikallisten aarre. He ovat erittäin ylpeitä tästä luonnonraaka-aineesta. Ja kieltämättä se on erittäin kaunis näky koruissa.

 Aukioloajat: Suuret marketit kuten Maxima sekä Rimi olivat aina auki 9-22. Mutta muut, kuten itsenäiset kahvilayrittäjät ja myymälät pitivät myymälöitään auki oikeastaan aina vain klo 18 asti tai sulkivat jopa aikaisemmin jos ei ollut asiakkaita. Eli perjaatteessa kahvila oli auki vain jos siellä oli asiakkaita. Fontaine Palacen ruokapaikka House Of Food oli aina aamu yhdeksästä seuraavaan aamu neljään asti auki. Ja Fontaine Palacen oma kapakka oli auki 24/7. Se oli todella hassua. 


Ja kissoja näkyi joka kulman takana paistattelemassa auringossa!

 Kokonaisuudessaan reissu oli aivan mahtava. Suomi-porukkamme oli niin upea, että aloimme heti suunnittelemaan paluuta Liepajaan kesällä! Sain reissulta niin paljon uusia ystäviä ja kokemuksia, etten voisi olla kiitollisempi. Opin ympäristöstäni ja itsestäni niin paljon uutta. Wow. Menen ihan sanattomaksi kun pitäisi jotenkin osata tiivistää tämä kaikki mitä tästä opintomatkasta sain. Olen ikuisesti kiitollinen itselleni siitä, että otin itseäni niskasta kiinni ja lähdin mukaan tähän projektiin. 

Iso kiitos niin Suomen kuin Latviankin päähän kaikille opettajille ja yhteyshenkilöille, jotka mahdollistivat tämän reissun! 
____________________________________________________________________________

 
PALDIES KIITOS THANK YOU

Alina kuittaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti