20160530

4 jakso


4.jaksolla päätavoitteenamme oli valmistaa naisten puvun paita eli kauluspaita.
Alkuperäinen suunnitelmani oli tehdä naisten paita (muutama inspiroittama kuva alapuolella)
Minulta olisi jopa löytynyt kyseiseen avoselkämalliin kangas, mutta koska kriteereinä olivat kaulus, napitus sekä hihat, täytyi suunnitelmaani hieman muuttaa.

Aloitimme jakson harjoitustöillä, joissa meidän kuului valmistaa 3 erilaista kaulusta,
2 erilaista ranneketta sekä 1 muotokaitale, eli "hihaton hiha" joita näkee usein esim. lasten mekoissa ja naisten topeissa.
 Harjoituksena näyttöä varten valmistimme myös lasten mekon yläosan.Piirsimme myös omilla mitoilla naisten puvun kaavat.
 Siitä valmistimme itsellemme protokankaasta kokeilupaidat, joissa näimme, oliko kaavan mitat onnistuneet. Minulle proto istui erittäin hyvin.Sitten oli aika ryhtyä suunnittelemaan kauluspaitaa, ja miespuoleinen ystäväni sanoi
minulle, että olisi hienoa, jos hänellä olisi hänen mitoituksillaan tehty istuva kauluspaita ja siitä se sitten lähti. Ensimmäinen asiakastyöni.
Olen aikaisemmin vain korjaillut asiakkailleni vaatteita kuten housujen kavennusta tai vetoketjun vaihtoa, mutta nyt oli hetki, kun pystyin suunnittelemaan asiakkaalleni tuotteen alusta loppuun hänen omilla mitoillaan.
Kaavojen valmistukseen ei kulunut paljoakaan aikaa, sillä miesten puvun kaava on yksinkertaisempi kuin naisten. Asiakkaallani kuitenkin on hieman haastava kroppa, sillä hänellä on erittäin kapea vyötärö mutta todella leveät hartiat ja kädet.


Valmistin  2 eri protoa, kunnes mitat olivat täydelliset. Sitten lähdin etsimään sopivaa kangasta paitaan. Toiveena oli tumma väri ja mukava pehmeä kangas. Löysin eurokankaasta palaosastolta italialaisen paitakankaan, joka on todella ihanan tuntuinen ja väriltään tummansininen johon on sekoitettu mustaa. 
 Sitten aloin valmistamaan tuotetta ja tein vielä viimeisen sovituksen, ennen kuin kiinnitin napit ja ompelin viimesilaukset eli kauluksen kuntoon sekä helman.

 Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Tässä vielä kuvissa kauluspaita valmiina samankokoisen luokkatoverini päällä.
Jaksoomme kuului myös näyttö, jossa tehtävänämme oli valmistaa lasten mekko annetuilla kaavoilla ilman ohjeita. 
Kyseessä tavallaan siis koetilanne, eli opettajalta avun kysyminen laskisi arvosanaa. Arvio alkoi suunnittelulla, eli meidän tuli kirjoittaa mekon valmistuksesta työetenemis kaavat ja piirtää poikkileikkaukset. 
Tämän jälkeen siirryttiin leikkuu osioon, eli opettaja tarkasti kaavojen asettelun huolellisuuden kankaalla ja vasta sitten saimme leikata. Sitten alkoi mekon valmistus. Sain koon 120-130. Luokallani on n. 9 opiskelijaa ja meillä oli 3 eri kokoa jaossa.
Itselläni mekon tekemiseen meni n. 2 päivää ja siihen kuului myös nappien tekeminen, eli mekkokangasta tuli myös nappeihin. Näyttö meni mielestäni erittäin hyvin, vaikkei näytön ensimmäinen osa eli "kirjallinen" olekaan minun vahvimpia alueita. Kokonaisuudessaan näyttöön meni n. 3-4 päivää. Ja ilokseni mekko myytiin heti ensimmäisenä :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti